16. elokuuta 2016

Kärkitossuasiaa!

Hei!
lupasin kärkitossuilla aloittaville infoa elokuussa nettisivuille, tässä olisi:
Baletti 3 1/2 ryhmä aloittaa syksyllä kärkitossuharjoittelun. Ohjeita myös aiemmin kärkitossuilla tanssineille.
Tänä syksynä kärkitossuja ei tilata tunnille sovitettavaksi, vaan jokainen hankkii kärkitossunsa itsenäisesti.
Postimyynnin kautta voi tilata jos aiempi malli on ollut hyvä ja osaa arvioida jalkansa kasvun. Uutena kärkitossuilla aloiitavien kannattaa sovittaa tossuja, balettitarvikeliikkeissä on useampia malleja mm.eri levyisille jaloille.
Voit pyytää aiemmin tanssineilta käytettyjä tossuja sovitteelle.
Seinäjoella Miloff-tanssikauppa myy kärkitossuja, soita liikkeeseen ja varaa aika, jolloin asiantunteva myyjä on paikalla, jos hankit tossusi sieltä. Liikkeitä löytyy myös muista suuremmista kaupungeista.
Syksyn ensimmäisillä tunneilla et tarvitse heti tossuja, aloitamme n.kolmannella kokoontumiskerralla kärkitossuharjoittelun, ja ohjeistan oppilaita sitä mukaa kun saatte tossut hankituksi.
Tossujen lisäksi tarvitaan pehmusteet, esimerkiksi geeli- tai silikonipehmusteet, niitä myydään myös tanssitarvike liikkeissä ja myyjät osaavat auttaa valinnassa. Yhdet hyvät pehmusteet riittävät yleensä alkuun. Jos tarvetta sitten ilmenee, tossussa voi käyttää erillisiä varvaskohtaisia suojia, teippauksia, lampaanvillaa jne, mutta harjoittelemme tossuilla ensin vain vähän kerrallaan ja oman jaksamisen mukaan, eli rakkoja ei ole tarkoitus syntyä. Jos rakkoja tulee, rakkolaastarit ovat hyvä apu. Varpaankynnet kannattaa leikata tasaiseksi ja huolehtia varpaiden voinnista muutenkin. Jos on kynsivallintulehdusta tms. kärjillä ei tarvitse silä tunnilla tehdä.
Tossuihin tarvitaan nauhat ja halutessaan kiinnitystä tukemaan voi ommella myös kuminauhan. Tanssitarvikeliike Tanssiina on tehnyt hyvän ohjeen nauhojen ompeluun:
 tanssiina.blogspot.fi/2011/07/pelastusohjeet-karkitossujen.html
Nauhoja myydään tanssitarvikeliikkeissä, mutta myös ompelutarvikeliikkeet myyvät satiininauhaa.
Tossujen sitomisen opetan tunnilla, mutta perusohje näin: nauhat nilkan päältä ristiin ja jalan ympäri n. kaksi kertaa. Rusetti jalan sisäsyrjälle tai taa, solmu piiloon nauhojen alle.
Osassa tossumalleissa tossun kärjessä on nahkapala valmiina, sen tehtävä on estää liukastumiset. Lapuan suutari osaa laittaa nahkapaloja, tai voitte liimata nahkapalat itse, Tanssiinalla on ohjeet siihenkin.
Tossuista on perustietoa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Balettitossut
Kun tossut sitten on hankittu, niillä voi tehdä kotona puolivarpaille nousuja ja myös käsin voi kevyesti taivutella tossun pohjaa sen pehmittämiseksi. Kärjillä oloa suosittelen kotona vasta sitten kun asento kärjilllä on tarkistettu oikein.
Kärjillä seisoessa tulee painon olla riittävän etureunalla kärkeä, polvien ojentua ja vartalon kannatuksen tukea asentoa. Puhumme tästä tunneilla lisää.
Baletti 3 1/2 ryhmän syksyn ensimmäisen tunnin lopussa, n.15 min. ennen päättymisaikaa, voivat vanhemmat halutessaan tulla kuulemaan ja kysymään tossuasioista jos mieltä askarruttaa jokin ompeluun tai mihin muuhun vaan liittyvä seikka.
Kysyä voi toki muulloinkin, mutta varaan tuon ajan kertoakseni myös ryhmäläisille kärkitossuihin liittyvää asiaa. Jos oppilas ei halua vielä aloittaa kärkitossuharjoittelua, samoja harjoituksia voi tehdä puolivarpailla.
Kotitreeninä suosittelen jo nyt nilkan vahvistusta esim. jumppakuminauhan kanssa nilkkaa ojentaen ja koukistaen.
Iloisin tanssiterveisin,
Minja-ope

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.