5. syyskuuta 2018

Kärkitossuista!

Hei!

Lupasin kärkitossuilla aloittaville infoa tossuhankinnoista ja harjoittelusta, tässä olisi:

Baletti 5 ryhmä aloittaa syksyllä kärkitossuharjoittelun. Tämä on vapaaehtoista ja oman harkinnan mukaan voi tehdä edelleen harjoituksia vain pehmeillä tossuilla.

Kärkitossuharjoitukset tehdään tunnin loppupuolella kun jalkalihakset ovat riittävästi lämmenneet. Samoja harjoituksia voi tehdä myös pehmeillä tossuilla ja ne vahvistavat jalkalihaksia, joten kaikilla on tekemistä, vaikka ei heti aloittaisikaan kärjillä.

Jokainen hankkii kärkitossunsa itsenäisesti. Kärkitossujen hinnat ovat yleensä 60-80€ tienoolla perusmalleilla. (Jazzette.fi näyttäisi myyvän n.40e hintaisia tossuja, heiltä tilaamisesta ei itselläni ole kokemusta.) Postimyynnin kautta voi tilata jos osaa arvioida jalkansa kokoa. Uutena kärkitossuilla aloittavien kannattaa kuitenkin sovittaa tossuja, balettitarvikeliikkeissä on useampia malleja mm. eri levyisille jaloille. Huomioi postimyynnistä tilatessasi jalan leveys ja pituus, ota yhteyttä myyjään puhelimitse tai sähköpostitse ja kysy neuvoa. Voit myös pyytää aiemmin tanssineilta käytettyjä tossuja sovitteelle. Näitä löytyy ryhmästä baletti 6.

Seinäjoella Miloff-tanssikauppa myy kärkitossuja, soita liikkeeseen ja varaa aika, jolloin asiantunteva myyjä on paikalla, jos hankit tossusi sieltä. Liikkeitä löytyy myös muista suuremmista kaupungeista. Tossut voi hankkia esimerkiksi vasta syyslomalla jos silloin sattuu reissata Helsinkiin, Tampereelle, Ouluun, Jyväskylään jne. Kannattaa varmistaa tossujen sovitusaikaa liikkeistä etukäteen.

Tossujen lisäksi tarvitaan pehmusteet, esimerkiksi geeli- tai silikonipehmusteet, niitä myydään myös tanssitarvikeliikkeissä ja myyjät osaavat auttaa valinnassa. Yhdet hyvät pehmusteet riittävät yleensä alkuun. Jos tarvetta sitten ilmenee, tossuissa voi käyttää erillisiä varvaskohtaisia suojia, teippauksia, lampaanvillaa jne, mutta harjoittelemme tossuilla ensin vain vähän kerrallaan ja oman jaksamisen mukaan, eli rakkoja ei ole tarkoitus syntyä. Jos rakkoja tulee, rakkolaastarit ovat hyvä apu paranemiseen. Varpaankynnet kannattaa leikata tasaiseksi ja huolehtia varpaiden voinnista muutenkin. Jos on kynsivallintulehdusta tms., kärjillä ei tarvitse sillä tunnilla tehdä.

Tossuihin tarvitaan nauhat ja halutessaan kiinnitystä tukemaan voi ommella myös

kuminauhan. Tanssitarvikeliike Tanssiina Jyväskylästä on tehnyt hyvän ohjeen nauhojen ompeluun:


Nauhoja myydään tanssitarvikeliikkeissä, mutta myös ompelutarvikeliikkeet myyvät satiininauhaa. Tossujen sitomisen opetan tunnilla, mutta perusohje näin: nauhat nilkan päältä ristiin ja jalan ympäri n. kaksi kertaa. Rusetti jalan sisäsyrjälle tai taakse, solmu piiloon nauhojen alle. Osassa tossumalleissa tossun kärjessä on nahkapala valmiina, sen tehtävä on estää liukastumiset. Jos kärjessä ei ole nahkaa, se kannattaa laittaa syksyn mittaan. Tossuilla voi kuitenkin jo aloitella aiemmin. Lapuan suutari osaa laittaa nahkapaloja, tai voitte liimata nahkapalat itse,Tanssiinan nettisivuilla on ohjeet siihenkin.

Kun tossut sitten on hankittu, niillä voi tehdä kotona puolivarpaille nousuja ja myös käsin voi kevyesti taivutella tossun pohjaa sen pehmittämiseksi. Kärjillä oloa suosittelen kotona vasta sitten kun asento kärjillä on tarkistettu oikein. Tossuja voi kuitenkin pitää jalassa ja kävellä niillä vaikkapa balettikävelyä.

Kärjillä seisoessa tulee painon olla riittävän etureunalla kärkeä, polvien ojentua ja vartalon kannatuksen tukea asentoa. Puhumme tästä tunneilla lisää.
Kotitreeninä suosittelen nilkan vahvistusta esim. jumppakuminauhan kanssa nilkkaa ojentaen ja koukistaen. Tunneilla opetettua varvasjumppaa kannattaa myös tehdä :)

Iloisin tanssiterveisin, Minja-ope

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.